12-05-2015

Op 7 mei 2015 is de Vlaamse sopraan Berthe van Hyfte overleden.

Berthe van Hyfte werd op 19 februari 1921 in Gent geboren. Zij maakte haar operadebuut in 1942 als één van de vier Knappen in ‘Parsifal’ van Wagner bij de Koninklijke Opera van Gent. Bij dit gezelschap zou zij tot en met 1950 blijven optreden. Vanaf 1951 was zij gedurende 27 seizoenen lang verbonden als eerste sopraan aan de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen. In de Munt Opera van Brussel was zij slechts in het seizoen 1959/1960 te horen als Marzelline in ‘Fidelio’ van Beethoven. Ook was zij in 1960 te zien en te horen in de film ‘De Madonna met de Rozen’.

Haar Nederlandse debuut maakte Berthe van Hyfte in augustus 1954 tijdens een concert van het Rotterdams Operakoor. Bij dit koor gasteerde zij opnieuw in mei 1956. Op 11 juli 1963 verleende zij haar medewerking aan een concert van het Limburgs Symfonie Orkest te Oostende.

Berthe van Hyfte zong in 87 opera’s en 41 operettes, waaronder ‘Iris’, ‘Il Matrimonio Segreto’, ‘Jenůfa’, Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’, Antonia in ‘Le Contes d’Hoffmann’, Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, ‘Falstaff’, Mathilde in ‘Guillaume Tell’, Mimì en Musetta in ‘La Bohème’, Siebel en Marguerite in ‘Faust’, Salud in ‘La Vida Breve’, Giorgetta in ‘Il Tabarro’, Sieglinde in ‘Die Walküre’ en haar glansrol van Cio-Cio-San in ‘Madama Butterfly’. Deze laatste partij van Madama Butterfly zong zij 178 keer. Zij zong in 1975 nog haar laatste rol van Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’. Berthe van Hyfte is thuis te Borgerhout ingeslapen.

Lees in In Memoriam.be

Kijk op YouTube

© Opera Nostalgia

Kijk op YouTube