08-05-2015

Heather Harper werd op 8 mei 1930 in Belfast geboren.

Heather Harper studeerde piano en zang in Londen. In 1954 debuteerde zij bij de Oxford Opera Group als Lady Macbeth in ‘Macbeth’ van Verdi. Daarna zong zij de titelrol in de opzienbarende opvoering van ‘La Traviata’ voor de Engelse televisie. In 1957 zong zij bij de Sadler’s Wells Opera in de wereldpremière van ‘A Tale of Two Cities’ van Arthur Benjamin. Bij de 1960 was zij bij de New Opera Company London te horen in de Britse première van ‘Erwartung’ van Schönberg. In 1962 trad zij voor het eerst op in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Helena in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten. In hetzelfde jaar zong zij in de wereldpremière van het ‘War Requiem’ van Britten in de kathedraal van Coventry. Zij maakte haar solistische debuut in het Glyndebourne Festival in 1963 als Anne Trulove in ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky. In 1967 en 1968 werkte zij mee aan de Bayreuther Festspiele als Elsa in ‘Lohengrin’. Op 10 mei 1971 zong zij de rol van Mrs. Coyle in ‘Owen Wingrave’ van Britten tijdens de wereldpremière in Covent Garden. In 1972 was zij te horen in Londen in de wereldpremière van de Derde Symfonie van Michael Tippett. In Covent Garden zong zij tevens de rol van Nadia in de wereldpremière van ‘The Ice Break’ van Tippett op 7 juli 1977.
Heather Harper maakte op 1977 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ en zong er Ellen Orford in vijf uitvoeringen van ‘Peter Grimes’ van Britten. In 1984 trok zij zich van het operapodium terug, maar zong in 1990 nog bij de Londense Proms als Nadia in een concertante uitvoering van ‘The Ice Break’. Haar stem is vastgelegd op plaatopnamen van diverse opera’s. Zo werkte zij mee aan opnamen van ‘The Turn of the Screw’ van Britten voor Philips, ‘Le Nozze di Figaro’ en ‘Don Giovanni’ voor HMV, ‘The Ice Break’ voor Virgin en ‘Owen Wingrave’, ‘A Midsummer Night’s Dream’ en ‘The Rape of Lucretia’ van Britten en ‘King Priam’ van Tippett voor Decca.

Kijk op YouTube