03-05-2015

Op 2 mei 2015 is de Canadese sopraan Clarice Carson overleden.

Clarice Carson werd op 23 december 1929 in Montreal geboren en maakte haar operadebuut in 1959. In het seizoen 1965/1966 maakte zij haar debuut bij de New York City Opera. Op 28 september 1967 maakte zij haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als de Eerste Dame in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Dit was op dezelfde dag waarop Cristina Deutekom haar debuut in de Met maakte als de Koningin van de Nacht. Zij zong in de Met tot 1980 rollen als Tosca, Fiordiligi, Musetta, Violetta en Madame Lidoine in ‘Dialogues of the Carmelites’ van Poulenc.

Clarice Carson zong verder onder andere in de Royal Opera House Covent Garden van Londen, de Lyric Opera van Chicago en La Fenice in Venice. Zij was te horen in rollen als Madama Butterfly, Mimì, Musetta, Suor Angelica, Senta, Elisabeth in ‘Tannhäuser’ van Wagner, Salome, Donna Anna, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, Aida, Leonora in ‘Il Trovatore’ en ‘La Forza del Destino’ en Desdemona in ‘Otello’ van Verdi.

Zij deelde het operatoneel met zangers als Renata Tebaldi, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Richard Tucker, Louis Quilico en Léopold Simoneau en werkte met dirigenten als Zubin Mehta, Eugene Ormandy, James Levine, Richard Bonynge, Charles Mackerras en Daniel Barenboim.

Clarice Carson nam afscheid van de operabühne in 1986 en was daarna bestuurslid van de International Resource Centre for Performing Artists. Zij woonde de afgelopen 27 jaren in Toronto, alwaar zij overleed omringd door haar familie.

Kijk op YouTube

Lees in CTV News