22-04-2015

De Italiaanse mezzosopraan Fiorenza Cossotto werd op 22 april 1935 geboren.

Fiorenza Cossotto werd in de Italiaanse gemeente Crescentino geboren. Zij studeerde aan het conservatorium van Turijn en vervolgens in Milaan. Op 22 december 1956 maakte zij haar operadebuut in de Scala van Milaan in ‘De Vuurvogel’ van Prokofiev. Al in 1958 debuteerde zij aan de Weiner Staatsoper als Maddalena in ‘Rigoletto’ van Verdi. Tot 1990 zou zij in Wenen in 62 voorstellingen zingen als onder andere Amneris, Eboli, Azucena, Santuzza, Ulrica, Carmen en Adalgisa. In 1958 maakte zij haar debuut in de Royal Opera House Covent Garden van Londen als Neris in ‘Medea’ van Cherubini. Bij de L’Opéra van Parijs trad zij in 1964 voor het eerst op. Hier zong zij Adalgisa naast Maria Callas als Norma. Sinds 1968 zong zij in de Metropolitam Opera van New York, waar zij debuteerde als Amneris. Tot 1989 zou zij in de Met in 148 uitvoeringen te horen zijn.

Fiorenza Cossotto zong op 26 januari 1957 de rol van Soeur Matilde in de wereldpremière van de opera ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc. Zij trouwde een jaar later met de bas Ivo Vinco (1927-2014). Haar stem is vastgelegd op talrijke studio-opnamen van opera’s. Zo zong zij voor Decca Adalgisa in ‘Norma’, voor HMV Lady Macbeth in ‘Macbeth’ van Verdi, voor RCA Adalgisa in ‘Norma’ en voor DGG Eboli in ‘Don Carlos’, Azucena in ‘Il Trovatore’ en Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’.

Kijk op YouTube