21-04-2015

Op 21 april 2015 is de Maltese tenor Paul Asciak overleden.

Paul Asciak werd op 28 januari 1923 in Valletta geboren. Hij maakte in 1946 zijn operadebuut als Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni in het Radio City Opera House van Malta. In 1951 zong hij in het Teatro dell’Opera van Rome de rol van Radames in ‘Aida’ van Verdi naast Anita Cerquetti in de titelrol. Tussen 1952 en 1954 was hij ensemblelid van de Royal Opera House Covent Garden van Londen en zong er rollen als Melot in ‘Tristan und Isolde’, de Italiaanse tenor in ‘Der Rosenkavalier’, Flavio in ‘Norma’, Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ en Radames. Verder zong hij het Verenigd Koninkrijk in opera’s al ‘Martha’, ‘Rigoletto’, ‘Il Trovatore’, ‘Cavalleria Rusticana’, ‘Pagliacci’, ‘La Fanciulla del West’ en ‘Carmen’.

Paul Asciak stond op het operatoneel naast zangeressen als Maria Callas, Dame Joan Sutherland, Anita Cerquetti, Dame Joan Hammond, Amy Shuard, Ebe Stignani, Giulietta Simionato, Margreta Elkins, zangers als Anselmo Colzani, Carlo Tagliabue, Benvenuto Franci, Piero Cappuccilli, Peter Glossop, Sir Geraint Evans, Giulio Neri, Giacomo Vaghi, Ludwig Suthaus, Hans Braun en de dirigenten Anton Guadagno, Ottavio Ziino, Vittorio Gui, Peter Gellhorn, John Pritchard, Eric Kleiber, Sir John Barbirolli en Sir Charles Groves.

Paul Asciak nam in mei 1961 afscheid van het operatoneel en wijdde zich aan het geven van zangonderwijs. In die hoedanigheid was hij docent van de Maltese tenor Joseph Calleja.

Lees in Times of Malta