15-04-2015

Op 14 april 2015 werd een gezellig avondje opera in de Gentse Schouwburg gegarandeerd door zwaarbewapende politieagenten. De Schouwburgstraat die langs het operagebouw loopt, werd deels afgezet omwille van de operavoorstelling, ‘La Juive’ of ‘De jodin’. 

Het is een voorstelling die gaat over een ontwrichte samenleving die haar heil zoekt in extremisme. ‘La Juive’ wordt in de schouwburg in Gent gespeeld naar aanleiding van het Joods symposium dat vandaag van start gaat. Het voetpad aan de Schouwburgstraat werd afgespannen met politielinten en er stonden permanent vijf agenten voor de toegangsdeur. Ook in het operagebouw zelf en in Café Theater liepen er tot de tanden bewapende politiemensen rond die moesten instaan voor de veiligheid van het joodse publiek. Rond half een ’s nachts was de voorstelling voorbij. Er werden geen incidenten gemeld.

Naar aanleiding van de opvoering van Halévy’s ‘La Juive’ organiseert Opera Vlaanderen in samenwerking met de Europäische Musiktheater- Akademie van Wenen en het Joods Instituut van de Universiteit Antwerpen een internationaal symposium rond de werken van Joodse componisten, auteurs en artiesten en Joodse motieven in de opera. Het symposium vindt vandaag plaats in de Gentse Schouwburgstraat en verhuist morgen naar Antwerpen. 

Lees in Het Laatste Nieuws

© JVK