03-04-2015

Diet Kloos werd op 9 mei 1924 als Diet Barendregt in Dordrecht geboren.

Diet Barendregt raakte in februari 1941 al tijdens haar middelbare schoolperiode betrokken bij het ondergrondse verzet, verspreide illegale kranten en hielp onderduikers. In november 1944 trouwde zij met de verzetsman Jan Kloos. Jan Kloos was geboren op 7 mei 1919 te Dordrecht, had biologie gestudeerd te Leiden en was voor de oorlog assistent-ornitholoog te Wageningen. Begin december 1944 werden Jan en Diet Kloos thuis in Dordrecht opgepakt en overgebracht naar de gevangenis in Utrecht. Diet zag haar man nog één keer, Jan Kloos werd op 30 januari 1945 in Amsterdam gefusilleerd. Diet Kloos kwam vrij, ging terug naar Dordrecht, dook onder, werd hoofdkoerierster en hield zich tevens bezig met wapentransporten.

Diet Kloos was in 1949 voor een korte vakantie in Parijs. Daar ontmoette zij de dichter Paul Celan. Door hun oorlogservaringen herkenden Diet Kloos en Paul Celan zich in elkaar en er ontstond een contact dat uitmondde in een intieme vriendschap. Paul Celan groeide uit tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke dichters van de 20ste eeuw.

Na de oorlog studeerde Diet Kloos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hendrik Andriessen. In 1953 ontving zij een beurs van de Italiaanse regering om in Italië te gaan studeren (Nieuwsblad van het Noorden; 9-6-1953). Zij was vooral te horen in oratoria als de ‘Matthäus Passion’, ‘Johannes Passion’ en ‘Hohe Messe’ van Bach, ‘Messiah’ en ‘Saul’ van Händel, het ‘Missa Sollemnis’ van Rossini, ‘Requiem’ van Mozart en ‘Elias’ van Mendelssohn naast zangers als Elly Ameling, Annette de la Bije, Corry Bijster, Jeanette van Dijck, Annie Hermes, Arjan Blanken, Simon van der Geest, Peter Pears en Herman Schey. Haar laatste optreden in de ‘Matthäus Passion’ was in 1970. Na haar zangcarrière werkte Diet Kloos als docente aan het conservatorium in Tilburg.

Diet KloosVoor het label Deutsche Grammopohn nam Diet Kloos op de plaat “Gelobet Sei Der Herr” en “Bist Du Bei Mir” van Bach en “Spring Is Coming” van Händel op.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek toonde van 24 november 2011 tot en met 22 april 2012 het leven van de verzetsvrouw Diet Kloos en de Joodse dichter Paul Celan in een tentoonstelling.

De laatste jaren verbleef Diet Kloos in een tehuis in Elden, waar zij overleed op Goede Vrijdag, de dag dat op vele plaatsen de ‘Matthäus Passion’ werd opgevoerd. Jan Kloos is begraven op de erebegraafplaats in Bloemendaal. Paul Celon pleegde op 20 april 1970 in Parijs zelfmoord.