28-03-2015

Memorabilia van de Poolse sopraan Ada Sari zijn gedoneerd aan het regionaal museum van de Zuid-Poolse stad Stary Sącz.

Het betreft hier een verzameling van 418 brieven en 71 telegrammen die Ada Sari richtte aan haar ouders. De brieven en telegrammen van Ada Sari zijn door haar neef gedoneerd aan het museum van Stary Sącz. De correspondentie dateert van de jaren 1907 tot en met 1927 en was door de sopraan vanuit diverse Europese steden waar zij studeerde en optrad verzonden.

Ada Sari werd in 1886 als Jadwiga Szayer geboren en bracht haar jeugd door in Stary Sącz. Zij studeerde muziek in Krakau, Wenen en Milaan en maakte haar operadebuut in 1909 in Rome. Op 12 mei 1923 zong zij in de Scala van Milaan op uitnodiging van de dirigent Arturo Toscanini de rol van de Koningin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Deze rol zong zij ook in onder andere Carnegie Hall in New York en in Zuid-Amerika. In 1934 keerde zij terug naar Polen en zong bij het Teatr Wielki van Warschau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde zij een ondergrondse operastudio in Warschau en begon zeslessen te geven. Na de Tweede Wereldoorlog trad zij gedurende twee jaar weer op in opera’s en concerten, waarna zij zich uitsluitend toelegde op het geven van zangles. Ada Sari overleed in 1968 op 82-jarige leeftijd. 

Lees in The News

© Wikimedia Commons