24-03-2015

De Deutsche Oper am Rhein heeft bekend gemaakt dat de bas-bariton Oleg Bryjak zich onder de slachtoffers bevond van de airbus Germanwings, die op 24 maart 2015 verongelukte op weg van Barcelona naar Düsseldorf.

Oleg Bryjak werd op 27 oktober 1960 geboren in Kazachstan waar hij studeerde aan het Conservatorium van Alma-Ata. Na werkzaamheden als zangleraar werd hij geëngageerd aan diverse theaters in de voormalige Sovjet-Unie. Hij won de Tweede Prijs op de Internationale Zangwedstrijd Sylvia Geszty in Stuttgart en hij werd ensemblelid van het Badisches Staatstheater van Karlsruhe tot 1996. Vanaf het seizoen 1996/1997 vervoegde hij zich bij het ensemble van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf waar hij Wagnerrollen vertolkte als Telramund in ‘Lohengrin’, de titelrol in ‘Der fliegende Holländer’, Klingsor in ‘Parsifal’, Alberich in ‘Der Ring des Nibelungen’ en Hans Sachs in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Verder zong hij ook vele rollen uit het Italiaanse repertoire, zoals Don Magnifico in ‘La Cenerentola’, de titelrol in ‘Falstaff’, Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’, Tonio in ‘Pagliacci’ en Michele en Gianni Schicchi in ‘Il Trittico’.

Gastoptredens brachten hem onder meer naar de Wiener Staatsoper (Pizarro in ‘Fidelio’, Alberich, Telramund en Amonasro in ‘Aida’), Parijs, Zürich, Keulen, de Berlijnse Staatsoper en de Deutsche Oper Berlin, de Bayerische Staatsoper en Tokyo. Belangrijke buitenlandse hoogtepunten waren verder Alberich onder Simon Rattle in Baden-Baden in 2004, Pizarro in Royal Albert Hall van Londen onder Sir Colin Davis in 2006 en zijn debuut in Bayreuth als Alberich in ‘Der Ring des Nibelungen’ in 2014.

Oleg Bryjak bevond zich op de terugweg naar Düsseldorf van gastvoorstelling in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona, waar hij op 13, 17 en 21 maart 2015 de rol van Alberich zong in ‘Siegfried’ van Richard Wagner.

© Hans Joerg Michel