21-03-2015

Het ‘Requiem’ van de Duits-Nederlandse componist Hans Lachman wordt op 9 en 10 april 2015 uitgevoerd in de Parochiekerk te Grubbenvorst.

Hans Lachman (1906-1990) componeerde het ‘Requiem’ ter nagedachtenis aan Noord-Limburgse pastoor Henri Vullinghs die hem in de Tweede Wereldoorlog redde van deportatie. Henri Vullinghs redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van vele Joden door hen te laten onderduiken. Vullinghs zelf werd uiteindelijk op 1 mei 1944 voor zijn Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Grubbenvorst gearresteerd en naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd, waar hij op 9 april 1945 aan dysenterie overleed.

Het ‘Requiem’ van Lachman werd op 4 mei 1960 voor het eerst en voor het laatst voor de radio uitgezonden. Recent werd de partituur teruggevonden in een sinaasappelkistje in de schuur van de zoon van de componist. Het Comité ‘Van Limburg Requiem’ organiseert twee uitvoeringen van het werk. In aanwezigheid van de kleinzoon van Hans Lachman wordt het ‘Requiem’ op 9 – de zeventigste sterfdag van Vullinghs – en 10 april 2015 in de Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming uitgevoerd.

De solisten in het ‘Requiem’ zijn de tenor Stephan Adriaens en sopraan Channa Malkin. Zij worden begeleid door pianist Wouter Bakker, cellist Nitzan Laster,  organist Gerben Budding en het orkest Ars Musica. Samen met het koor Schola Cantorum Ward Instituut staat het geheel onder leiding van Patrick van der Linden.

Lees op VanLimburgRequiem.nl