02-03-2015

De Engelse bas Robert Lloyd werd op 2 maart 1940 in Southend-on-Sea in het graafschap Essex geboren.

Robert Lloyd studeerde in Londen bij de bariton Otakar Kraus en maakte zijn debuut in 1969 aan de University College Opera als Don Fernando in ‘Leonore’ van Beethoven. Tussen 1969 en 1972 was Lloyd eerste bas bij de Sadler’s Wells Opera Company – het huidige English National Opera – en van 1972 tot 1982 was hij ensemblelid van de Royal Opera Covent Garden in Londen. Hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York op 26 oktober 1988 als Basilio in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini en zou in de Met tot 2008 in 195 voorstellingen zingen.

Robert Lloyd zong in alle belangrijke operahuizen van de wereld. Zijn grote rollen waren Claggart in ‘Billy Budd’ en Superintendent Budd in ‘Albert Herring’ van Benjamin Britten, The Priest en Angel of Agony in ‘The Dream of Gerontius’ van Edward Elgar, Sarastro in ‘Die Zauberflöte’ en Osmin in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart, Rocco in ‘Fidelio’ van Beethoven, Seneca in ‘L’Incoronazione di Poppea’ van Monteverdi, Gurnemanz in ‘Parsifal’ en Fasolt in ‘Das Rheingold’ van Wagner, Fiesco in ‘Simon Boccanegra’ en Philippe II in ‘Don Carlos’ van Verdi, Arkel in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy, Comte des Grieux in ‘Manon’ van Massenet, ‘Narbal in ‘Les Troyens’ van Berlioz en de titelrol in ‘Boris Godoenov’ van Moessorgsky.

Kijk op YouTube