28-02-2015

Op 27 februari 2015 is de Mexicaanse bariton Roberto Bañuelas overleden.

Roberto Bañuelas werd op 20 januari 1931 geboren in de stad Santa Rosalía de Camargo in de Mexicaanse deelstaat Chihuahua. Hij maakte zijn operadebuut als Marcelo in ‘La Bohème’ van Puccini in 1958. Vanaf 1961 zong hij in de Verenigde Staten, waar hij te horen was bij de Dallas Civic Opera en in 1968 en 1969 bij de New York City Opera. Tussen 1971 en 1979 zong hij in 500 operavoorstellingen in Europa, waaronder in de Duitse steden Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Mannheim, München, maar ook in Turijn, Sofia, Praag, Antwerpen en ook Tel Aviv. Hij werkte samen met zangers als Franco Corelli, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Gianni Raimondi, René Kollo, Martí Talavera, Boris Christoff, Montserrat Caballé, Mirella Freni, Gundula Janowitz, Gwyneth Jones, Teresa Stratas, Katia Ricciarelli, Cristina Deutekom en Fiorenza Cossotto. Roberto Bañuelas componeerde zelf ook opera’s. Een aantal jaren geleden ging zijn operatrilogie in première: ‘La muerte de Agamenón’ (2007), El regreso de Orestes (2008) en ‘El Juici’ (2009). Hij overleed in Mexico-Stad.

Lees in El Informador

Kijk op YouTube