27-02-2015

Mirella Freni werd op 27 februari 1935 als Mirella Fregni in Modena geboren.

Mirella Freni maakte op 19-jarige leeftijd haar operadebuut in 1955 in Modena als Micaëla in ‘Carmen’ van Bizet. Zij trouwde vervolgens met haar leraar Leone Magiera en kreeg kinderen. Daarna pakte zij haar zangcarrière weer op en in 1958 won zij de zangwedstrijd van het Teatro Regio van Turijn. Nadien was zij gedurende twee seizoenen verbonden aan De Nederlandsche Opera. In het seizoen 1959/1960 zong zij daar rollen als Marguerite in ‘Faust’ van Gounod, Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini, Liù in ‘Turandot’ van Puccini. In het seizoen 1960/1961 zong zij bij DNO opnieuw Marguerite, Mimì, maar ook Micaëla.

Als Nannetta in ‘Falstaff’ van Verdi maakte zij in 1961 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen en in 1963 in de Scala van Milaan. In 1965 debuteerde zij als Mimì in het Metropolitan Opera House van New York. Mirella Freni zong later in de jaren 1970 en 1980 rollen voor spintosopraan waaronder de titelrol in ‘Aida’, Elisabetta in ‘Don Carlo’, Leonora in ‘La Forza del Destino’ en Desdemona in ‘Otello’.

Mirella Freni was sinds 1981 gehuwd met de Bulgaarse bas Nicolai Ghiaurov, met wie ze regelmatig optrad en opnamen maakte. Samen waren zij in 2002 medeoprichter van het Centro Universale del Bel Canto in Vignola. Ghiaurov overleed in 2004. De stem van Mirella Freni is vastgelegd op tientallen studio-opnamen. 

Kijk op YouTube