24-02-2015

Op 14 februari 2015 is de Britse mezzosopraan Maureen Guy overleden.

Maureen Guy werd als Ruth Maureen Guy op 10 juli 1932 in Penclawdd ten westen van Swansea geboren. Zij was in 1955 finaliste tijdens de Kathleen Ferrier Awards. In 1958 huwde zij de tenor John Mitchinson en zij kregen twee zonen. Vanaf 1963 zong Maureen Guy in de Royal Opera House Covent Garden van Londen onder andere als Floßhilde in ‘Götterdämmerung’ naast Rita Hunter en Birgit Nilsson onder leiding van Georg Solti, Maddalena in ‘Rigoletto’ onder leiding van Edward Downes naast Peter Glossop in de titelrol en als Suzuki in ‘Madama Butterfly’. Onder leiding van Solti trad zij in 1963 ook op tijdens de BBC Proms in het kader van de 150ste geboortedag van Wagner en nam zij in 1963 in de studio ook Floßhilde voor de plaat op in ‘Der Ring des Nibelungen’. In de jaren 60 en 70 was Maureen Guy diverse malen te horen tijdens de Proms, onder andere in 1968 tijdens een herdenkingsconcert in verband met het overlijden van Malcolm Sargent gedirigeerd door Colin Davis. Op 1 juli 1969 trad zij op tijdens de inhuldiging van de Prince of Wales in Caernarfon Castle naast Geraint Evans, Gwyneth Jones en Margaret Price. Maureen Guy was in 1971 in Athene te horen in ‘Oedipus Rex’ van Stravinsky onder leiding van de componist zelf. Een jaar later in 1972 was zij verbonden aan de Oper Frankfurt. Maureen Guy gaf later zangles aan de Welsh College of Music and Drama en na 1998 tot aan haar overlijden alleen nog privélessen.

Lees in The Telegraph

Kijk op YouTube