23-02-2015

Op 22 februari 2015 is de Oostenrijkse componist Karl Emmerich Kálmán overleden.

Karl (Charles) Emmerich Kálmán werd op 17 november 1929 in Wenen geboren. Na de Anschluss van Oostenrijk in 1938 vluchtte Kálmán naar de Verenigde Staten. Daar studeerde hij piano en compositie aan de Riverdale School of Music in New York en aan de Columbia University, waar zijn eerste revue ‘Babe in the Woods’ haar wereldpremière beleefde. Vervolgens studeerde hij aan het Conservatoire de Paris compositie bij Jean Rivier en intrumentatieleer bij André Renault. Kálmán componeerde – net als zijn vader Emmerich Kálmán (1882-1953) – operettes, maar ook musicals, filmmuziek en chansons. Kálmán voltooide de operette ‘Arizona Lady’, waaraan zijn vader ooit begon (Bern, 1954). Andere werken van Kálmán zijn de revue-operette ‘Wir reisen um die Welt’ (1955), de muziek-boulevardkomedie ‘Alfie’ (voor Harald Juhnke), de musical ‘QuasiModo’ (co-productie met Thomas E. Killinger en Siegfried Türpe, wereldpremière 1988), de musical ‘Dryads Kiss’ (2002) en het symfonische werk ‘Globetrotter Suite’. Ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag ontving Kálmán in december 2014 nog het ‘Goldenen Ehrenzeichen für Verdienste um das Land Wien’. Karl Kálmán overleed in München.

Lees in Der Standard

© Karl-Heinz Egginge