21-02-2015

Op 29 januari 2015 is de Duitse bas Reiner Süß overleden.

Reiner Süß werd in 1930 in Chemnitz geboren. Na zijn zangstudie in Leipzig maakte hij zijn debuut in Bernburg an der Saale. Vervolgens werd hij na een engagement bij het Theater Halle in 1959 ensemblelid bij de Berliner Staatsoper. 

Hier zong hij belangrijke rollen als Ochs in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss, Beckmesser in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Wagner, Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini en de titelrol in ‘Falstaff’ van Verdi. Verder was hij te horen in ‘Puntila’ van Paul Dessau en als Kowaljow in ‘De Neus’ van Shostakovich. 

Daarnaast werd Süß in de jaren zeventig een DDR-bekendheid vanwege zijn televisieprogramma ‘Da liegt Musike drin’. In 100 afleveringen presenteerde hij tussen 1968 en 1985 opera, operette, musical, volksliederen en schlagers.

In 1998 nam Reiner Süß afscheid van het operatoneel, maar zong hij met name in Duitsland nog tijdens concerten. Zelfs in maart 2012 versterkte hij in het Landestheater Neustrelitz op 82-jarige leeftijd nog een seniorenkoor tijdens een voorjaarsbal.

Reiner Süß overleed na een lang ziekbed in een verpleeghuis in Friedland / Mecklenburg.

Lees in Der Tagesspiegel

Kijk op YouTube