15-02-2015

Op 14 februari 2015 is de Roemeense tenor Octavian Naghiu overleden.

Octavian Naghiu werd op 15 maart 1933 in Rucar in de Roemeense regio Transsylvanië geboren. Hij maakte in 1967 zijn operadebuut in Roemenië. Hij kreeg problemen met de communistische leiders van Roemenië en emigreerde vervolgens naar de Verenigde Staten. Op 1 april 1969 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Cavaradossi in ‘Tosca’ van Puccini en zong daarna in de Met gedurende twee seizoenen de rollen van Duca in ‘Rigoletto’, Radames in ‘Aida’, Alfredo in ‘La Traviata’, Rodolfo in ‘La Bohème’, Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’ en Pinkerton in ‘Madama Butterfly’. Andere rollen die Haghiu zong waren onder andere Otello en Riccardo in ‘Un Ballo in Maschera’. Verder trad hij op in de steden Zürich, Wenen, Parijs, Jerusalem, Wiesbaden, Düsseldorf, Hannover, Bremen, Keulen, Leipzig, Mainz en Duisburg. Na de val van het communistische regime keerde Naghiu terug naar Roemenië, werkte voor de UNESCO en gaf zangles. In 2014 ontving hij van de Roemeense president Traian Băsescu een onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Roemeense cultuur. Octavian Naghiu overleed aan een hartaanval en werd op 17 februari 2015 begraven op de katholieke begraafplaats Cimitirul Bellu in Boekarest.

Lees in HotNews.ro

© Opera Nationala Bucuresti