29-01-2015

In de tragikomische kameropera ‘Polen in Plan Zuid’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniel Vermeulen, ondergaat een jongen van zes jaar de cultuurschok van Brabants katholieke jongen die hij dacht te zijn tot de joodse jongen die hij plotseling moest zijn toen hij in 1945 teruggehaald werd van zijn onderduikadres. De hoofdpersoon blikt in de opera terug op zijn jeugd en op zijn latere leven in een angstig en beschadigd joods milieu.

Componist Caroline Ansink besloot van het boek van Daniel Vermeulen een opera te maken.

De première van de opera ‘Polen in Plan Zuid’ is op 19 april 2015 in de Liberaal Joodse Gemeenschap in Amsterdam gevolgd door uitvoeringen elders in Amsterdam (Vakbondsmuseum en Stadsarchief), Zwolle (Oosterkerk), Enschede (Theater Concordia) en Den Haag (De nieuwe Regentes). De opera heeft een educatieve randprogrammering die op een symposium in Voorburg op 11 april 2015 en op middelbare scholen gepresenteerd wordt.

Sopraan Julia Bronkhorst, alt Myra Kroese en bariton Hans de Vries vertolken één uur een opeenvolging van personages  en hun bizarre, soms komische, soms tragische belevenissen. Het instrumentaal ensemble bestaat uit Caroline Ansink, fluit, Lotte Beukman, cello, Michel Marang, klarinet en Peter van Os, accordeon.

Lees op Poleninplanzuid.nl