21-01-2015

Op 21 januari 2015 is de Oostenrijkse tenor Waldemar Kmentt overleden.

Waldemar Kmennt werd op 2 februari 1929 in Wenen geboren en studeerde aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in zijn geboortestad. Hij maakte zijn operadebuut in 1951 bij de Wiener Staatsoper waar hij meer dan 35 jaren zou zingen. Hij was al snel een regelmatige gast tijdens de Salzburger Festivale met name in rollen van opera’s van Mozart. Na 1956 zong hij ook buiten Oostenrijk in steden als Milaan, Rome, Parijs, Amsterdam, Brussel, Berlijn en München. In 1968 maakte hij zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele als Walther von Stolzing in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Naast rollen van Mozart zong hij Jacquino in ‘Fidelio’, Erik in ‘Der fliegende Holländer’, Bacchus in ‘Ariadne auf Naxos’, de Kaiser in ‘Die Frau ohne Schatten’, Rodolfo in ‘La Bohème’ en des Grieux in ‘Manon Lescaut’. Op 15 augustus 1960 zong hij de partij van Gabriel in de scenische wereldpremière van ‘Le Mystère de la Nativité’ van Frank Martin tijdens de Salzburger Festspiele. Kmentt zong tot op latere leeftijd nog karakterrollen zoals Mr Triquet in ‘Jevgeni Onjegin’, Der Wirt in ‘Der Rosenkavalier’ en Altoum in ‘Turandot’. Op 72-jarige leeftijd maakte hij nog zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als de Haushofmeister in ‘Ariadne auf Naxos’. Hij leidde van 1978 tot 1995 de operastudio van het Conservatorium van Wenen. Waldemar Kmennt overleed in zijn geboortestad Wenen.

© Bayreuther Festspiele