21-01-2015

Op 21 januari 2015 is de artistiek adviseur van de Vereniging Vrienden van de Opera Fred Lingen overleden.

Fred Lingen werd als Friedrich Wilhelm August Lingen in Amsterdam geboren. Zijn moeder Gerarda Mathilda Böhne werd geboren op zondag 17 augustus 1902 in Amsterdam. Zij trouwde op donderdag 25 november 1926 in Amsterdam met Friedrich Wilhelm Lingen, die op vrijdag 24 juni 1892 in Mönchengladbach was geboren. Op zijn twaalfde werd Fred Lingen door zijn moeder voor het eerst meegenomen naar de opera, ‘La Bohème’. Hij had gedurende dertig jaar een eigen platenzaak in de Maasstraat van Amsterdam, die door Gré Brouwenstijn werd geopend en waar diverse nationale en internationale operazangers langskwamen. In de Stadsschouwburg begon Lingen na afloop van de voorstellingen van De Nederlandse Operastichting met het gooien van bloemen op het toneel. Dit werd zijn handelsmerk en in het Muziektheater ging hij daarmee door. Lingen was zo’n twintig jaar betrokken bij de Vereniging Vrienden van de Opera, in eerste instantie als bestuurslid, later als artistiek adviseur en als redactielid van het vriendenbulletin. Voor die Vereniging organiseerde hij filmavonden en operareizen naar het buitenland. In 2013 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Fred Lingen overleed na een lange ziekte in het Joods Hospice Immanuel te Amsterdam.