03-01-2015

Op 3 januari 2015 is het vijftig jaar geleden dat de Italiaanse bariton Mario Basiola overleed.

Mario Basiola werd op 12 juli 1892 in Annicco in de Italiaanse provincie Cremona geboren. Hij studeerde aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia van Rome bij Antonio Cotogni en debuteerde in 1918 in het Teatro Morgana van Rome in ‘La Traviata’ van Verdi. Hij zong vervolgens in theaters in de Italiaanse provincies en in 1921 voor het eerst in Barcelona. Vanaf 1923 trad hij in diverse theaters in Amerika op, voordat hij op 11 november 1925 zijn debuut maakte in de Metropolitan Opera van New York als Amonasro in ‘Aida’ van Verdi. In de Met zong hij tot 1932 in het Italiaanse repertoire, waaronder in ‘Ernani’, ‘Rigoletto’, ‘Il Trovatore’, ‘La Forza del Destino’, ‘Falstaff’, ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘Lucia di Lammermoor’, ‘Tosca’, ‘Cavalleria Rusticana’ en ‘Pagliacci’. Hij werkte tevens mee aan de Amerikaanse premières van opera’s als ‘Fra Gherardo’ van Pizzetti, ‘Le Preziose Ridicole van Lattuada en ‘La Notte di Zoraima’ van Montemezzi. In totaal zong hij Basiola in de Met in zo’n 275 voorstellingen.

Terug in Italië trad hij onder andere op in het Teatro dell’Opera van Roma, in het San Carlo van Napels, op het Maggio Musicale Fiorentino en in Bologna. In 1939 was hij in het Royal Opera House van Londen te horen in ‘Il Trovatore’ en ‘La Traviata’.

In 1952 opende Basiola met zijn echtgenote sopraan Caterina Gobbi een zangschool in Milaan, waar hij lesgaf aan onder anderen de baritons Giangiacomo Guelfi en Mario Sereni.

De stem van Mario Basiola is vastgelegd op live-opnamen van de opera’s ‘La Gioconda’ (Cremona, 1934), ‘Il Trovatore’ (Londen, 1939) en ‘La Traviata’ (Londen, 1939) en studio-opnamen van ‘Pagliacci’ (EMI, 1934) en ‘Madama Butterfly’ (EMI, 1939).

Kijk op YouTube