30-12-2014

Op 21 december 2014 is de Roemeense bariton Ludovic Konya overleden.

Ludovic Konya werd op 5 juni 1939 in Siebenbürgen geboren. Hij studeerde zang in Boekarest en  debuteerde in 1966 aan de Staatsopera van Boekarest als Valentin in ‘Faust’ van Gounod. Konya was tot 1971 ensemblelid van de Staatsopera van Boekarest en zong aansluitend bij de Roemeense Opera in Cluj. Vanaf 1974 was Konya bijna 30 jaren ensemblelid van de Oper Graz tot zijn afscheid op 19 jui 2004 met ‘Gianni Schicchi’. 

Zijn repertoire omvatte de grote rollen in Franse, Italiaanse, Duitse en Slavische opera’s, zoals Enrico in ‘Lucia di Lammermoor’, Posa in ‘Don Carlos’, Simon Boccanegra, Scarpia in ‘Tosca’, Giorgio Germont in ‘La Traviata’, Kezal in ‘Die verkaufte Braut’, de Dokter in ‘Wozzeck’, Pistola in ‘Falstaff’, Figaro in ‘Le Nozze di Figaro’ en ‘Il Barbiere di Siviglia’ en Donner in ‘Der Ring des Nibelungen’. 

Ludovic Konya zag af van gastrollen na zijn pensionering en genoot met zijn echtgenote van zijn oudedag in Graz en Roemenië.

Lees in Kurier