16-12-2014

Op 14 december 2014 is de Amerikaanse sopraan/mezzosopraan Janis Martin overleden.

Janis Martin werd op 16 augustus 1939 in Sacramento, Californië, geboren. Zij maakte haar operadebuut in 1960 bij de San Francisco Opera als Teresa in ‘La Sonnambula’ van Bellini. Op 23 maart 1962 won zij de befaamde National Finals of Metropolitan Opera National Council Auditions en debuteerde nog in diezelfde week bij de New York City Opera als Mrs. Grose in ‘The Turn of the Screw’ van Britten. Haar debuut in de Metropolitan Opera van New York was op 19 december 1962 als Flora in ‘La Traviata’. Zij zou in de Met tot 1997 in 147 voorstellingen zingen met zowel mezzo als sopraanpartijen. Tussen 1968 en 1997 zong zij in Bayreuth de rollen van Eva en Magdalena in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Fricka en Freia in ‘Das Rheingold’, Fricka, Sieglinde en Brünnhilde in ‘Die Walküre’, Gutrune en de 2. Norn in ‘Götterdämmerung’ en Kundry in ‘Parsifal’. Verder zong zij in de Scala van Milaan Venus in ‘Tannhäuser’, Marie in ‘Wozzeck’ en Die Frau in ‘Erwartung’, in de Royal Opera House Covent Garden van Londen de rol van Marie in ‘Wozzeck’, in de Wiener Staatsoper Brünnhilde in ‘Die Walküre’ en bij de L’Opéra de Paris de titelrol in ‘Elektra’. Andere rollen die zij zong waren Färberin, Octavian, Donna Elvira, Brangäne, Cherubino, Leonore in ‘Fidelio’, Isolde, Ariadne, Senta in ‘Der Fliegende Holländer’ en Tosca. Janis Martin nam op 17 april 1997 afscheid van de Met als Brünnhilde in ‘Die Walküre’ naast Plácido Domingo als Siegmund en Deborah Voigt als Sieglinde. Zij trok zich in 2000 terug van het operatoneel en gaf les en nog af en toe recitals in haar woonplaats Nevada County. Haar stem is op de plaat vastgelegd in opnamen van ‘Erwartung’ van Arnold Schoenberg (CBS, 1977), ‘Rienzi’ van Richard Wagner (EMI, 1975) en ‘Der Fliegende Holländer’ (Decca, 1976). Janis Martin overleed in San Antonio, Texas.

Kijk op YouTube