12-12-2014

Op 11 december 2014 is de Oostenrijkse sopraan Liselotte Maikl overleden.

Liselotte Maikl werd op 26 maart 1925 in Wenen als dochter van de tenor en Kammersänger van de Wiener Staatsoper Georg Maikl geboren. Zij studeerde zang en dramatiek aan de Wiener Musikakademie. Daarna was zij ensemblelid van het Landestheater Linz en vanaf 1951 ensemblelid van de Wiener Staatsoper. Daar maakte zij haar debuut op 19 mei 1951 als één van de vier Edelknaben in ‘Lohengrin’ van Wagner. Haar belangrijkste partijen waren Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’, Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’, Papagena in ‘Die Zauberflöte’, Fiakermilli in ‘Arabella’, Valencienne in ‘Die lustige Witwe’, Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ en Blondchen in ‘Die Entführung aus dem Serail’. In totaal zong zij 66 verschillende partijen in 1206 voorstellingen. Haar laatste optreden in de Wiener Staatsoper was op 13 december 1978 in ‘Die Walküre’. Gastoptredens brachten haar verder naar de Salzburger Festspiele en naar het buitenland. In 1974 kreeg zij de titel “Österreichische Kammersängerin”. Liselotte Maikl overleed in een verzorgingshuis voor kunstenaars in Baden, waar zij haar laatste jaren had doorgebracht.