04-12-2014

De sopraan Vera Schwarz werd op 10 juli 1888 in de Kroatische plaats Agram geboren.

Vera Schwarz studeerde in Wenen en debuteerde in 1908 in het Theater an der Wien in een kleine operettepartij. Van 1908 tot 1912 was zij ensemblelid van de opera van Graz. Bij de Berlijnse Staatsopera Unter den Linden was zij ensemblelid van 1918 tot 1922. Vanaf 1921 zong zij acht seizoenen aan de Weense Staatsopera. Daar zong zij onder andere de titelrollen van ‘Tosca’, ‘Carmen’ en ‘La Juive’, Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Sieglinde in ‘Die Walküre’ en de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’.

Samen met Richard Tauber zong Vera Schwarz in diverse operettes van Franz Lehár. Zo zong het duo in 1926 in de Berlijnse première van ‘Paganini’, in 1927 in de wereldpremière van ‘Der Zarewitsch’ en in 1929 in Berlijn in de wereldpremière van ‘Das Land des Lächelns’.

Gastoptredens brachten haar naar Boedapest, München, Londen, Amsterdam, in 1928 als Tosca naar de Opéra-Comique van Parijs en in 1929 als Octavian in ‘Der Rosenkavalier’ naar de Salzburger Festspiele. Van 1931 was zij tot 1933 terug bij de Berliner Staatsoper. Daarna mocht zij als Joodse zangeres niet meer in Nazi-Duitsland optreden en keerde zij naar de Weense Staatsopera terug. Na de Anschluss van Oostenrijk in 1938 vuchtte zij naar Engeland en zong bij de Glyndebourne Festival Opera de rol van Lady Macbeth in ‘Macbeth’ van Verdi. In 1939 ging zij naar Noord-Amerika en zong in Chicago en San Francisco.

Vera Schwarz keerde in 1948 terug naar Wenen en concentreerde zich daarna met name op het zangonderwijs. Tevens werd zij in Wenen met de titel Kammersängerin onderscheiden. Vera Schwarz overleed in Wenen op 4 december 1964.

Kijk op YouTube