28-11-2014

De Nederlandse sopraan Jennie Veeninga viert op 28 november 2014 haar verjaardag.

Jennie Veeninga werd op 28 november 1936 in Haarlem geboren en studeerde zang aan het Amsterdams Conservatorium bij Coby Riemersma. Zij maakte haar professionele operadebuut in 1962 in de rol van Desdemona in ‘Otello’ van Verdi bij de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen. Daar zou zij zes jaar als gastzangeres blijven. Verder zong zij op haar 23e al in New York (in de Radio City Hall) en in Milaan, Parijs, Londen en Berlijn. In Nederland maakte Jennie Veeninga haar operadebuut in 1963 bij de VARA-Matinee in de opera ‘Iris’ van Mascagni in het Concertgebouw van Amsterdam naast Magda Olivero. Jennie Veeninga_Chrysje_3In 1964 maakte zij haar debuut bij De Nederlandse Opera in ‘Iphigenie auf Tauride’ van Gluck. Daarna zou zij bij De Nederlandse Operastichting tot 1978 blijven zingen. Tot haar grootste successen behoren Elisabeth in ‘Tannhäuser’, Elsa in ‘Lohengrin’, Agathe in ‘Der Freischütz’, Elisabetta in ‘Don Carlo’, Leonora in ‘La Forza del Destino’, Alice in ‘Falstaff’, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’, de titelrol in ‘Tosca’ en Rosalinde in ‘Die Fledermaus’. Jennie Veeninga stopte op haar 50e met zingen vanwege haar gezondheid. Zij viert haar verjaardag in huiselijke kring te Amsterdam.