21-10-2014

De première van ‘The Death of Klinghoffer’ in de Metropolitan Opera van New York is op maandagavond 20 oktober 2014 diverse malen verstoord door boegeroep.

‘The Death of Klinghoffer’ (Berlijn, 1991) is door critici als antisemitisch bestempeld en er was in de maanden voorafgaande aan de opvoering van de controversiële opera in de Metropolitan Opera veel discussie over de productie. Voor de première van de opera in de Met waren buiten zo’n 100 demonstranten in rolstoelen verzameld, die de bezoekers uitjouwden. Actievoerders bevonden zich ook onder de toeschouwers in de zaal. Dirigent David Robertson werd bij zijn opkomst begroet met “Shame on you!” en aan het einde van de ontvoeringsscène riep een protestant “The death of Klinghoffer will never be forgiven!”. Een vrouwelijke toeschouwer riep na de pauze vanuit de loge “This is shit!”. Tijdens de verstoringen onderbraken de uitvoerenden de voorstelling tot het moment dat de demonstranten weer stil waren. De actievoerders kregen diverse malen bijval uit het publiek, maar werden soms ook gemaand tot stilte. Sommige betogers werden verwijderd uit de zaal.

Lees in The Guardian

© Guardian