19-10-2014

De Opera van Parijs heeft een gesluierde bezoekster met een volledig bedekt gezicht in het midden van een voorstelling gevraagd de zaal te verlaten. In Frankrijk is het verboden om je gezicht volledig te bedekken op openbare plaatsen. 

Het incident dateert van begin deze maand in Opéra Bastille, waar ‘La Traviata’ werd opgevoerd. Nadat de voorstelling van start was gegaan, dook de gesluierde vrouw op de eerste rij op de controlecamera’s op. Ook verschillende koorzangers hadden haar al opgemerkt, aangezien ze net achter de dirigent zat.

“Men heeft mij tijdens de tweede akte op de hoogte gebracht”, verduidelijkt adjunct-directeur Jean-Philippe Thiellay, die eraan herinnert dat volledig gesluierd op openbare plaatsen verschijnen in Frankrijk verboden is sinds 2011. Volgens de directeur wilden sommige koorzangers niet meer optreden zolang er geen oplossing gevonden was.

Uiteindelijk is een controleur tijdens een muzikale pauze naar de vrouw en haar metgezel gestapt, die toeristen bleken te zijn. “Hij heeft haar uitgelegd dat er in Frankrijk een verbod geldt en haar gevraagd haar gezicht te ontsluieren of de zaal te verlaten. De man heeft de vrouw gevraagd recht te staan, waarna ze vertrokken zijn.”

Lees in De Morgen

© EPA