10-10-2014

Op 9 oktober 2014 is de Amerikaanse sopraan Rita Shane overleden.

Rita Shane werd op 15 augustus 1936 geboren. Zij studeerde aan de Barnard College en maakte haar operadebuut als Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach in Chattanooga in 1964. Het volgende jaar zong zij als bij de New York City Opera als Donna Elvira in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Zij zong bij het gezelschap verder in ‘Dialogues des Carmélites’ (als Mme Lidoine), ‘L’Amour des Trois Oranges’ (als Fata Morgana), ‘Don Giovanni’ (tevens als Donna Anna), ‘Die Zauberflöte’ (als Koningin van de Nacht), ‘La Traviata’ (als Violetta), ‘Médée’ (als Dircé) en ‘I Lombardi alla Prima Crociata’ (Giselda).

Zij maakte op 22 september 1973 haar debuut bij de Metropolitan Opera van New York als de Koningin van de Nacht. Gedurende acht seizoenen zong zij in de Met in ‘La Bohème’ (Musetta), ‘Un Ballo in Maschera’ (Oscar), ‘Le Siège de Corinthe’, ‘La Traviata’, ‘Lucia di Lammermoor’, ‘Le Prophète’ (als Berthe) en ‘Rigoletto’.

Rita Shane zong op 22 maart 1979 de titelrol in de wereldpremière van de opera ‘Miss Havisham’s Fire’ van de componist Dominick Argento bij de New York City Opera. Bij de New Orleans Opera Association was zij te horen als Princesse Eudoxie in ‘La Juive’ van Halévy in 1973 (live-opname verschenen op HRE) en en als Marguérite de Valois in ‘Les Huguenots’ van Meyerbeer. Verder zong zij in het Teatro alla Scala van Milaan, in de Weense Staatsopera, Glyndebourne en München. Bij De Nederlandse Operastichting zong zij in 1970 de titelrol in ‘Lucia di Lammermoor’ en bij de Salzburger Festspiele trad zij in 1972 op in ‘Erwartung’ van Schönberg onder leiding van Michael Gielen. In 1979 zong zij op het Aspen Music Festival in de opera ‘Houdini’ van de Nederlandse componist Peter Schat. Haar sopraan is in de studio vastgelegd in opnamen hoogtepunten uit de Händel-opera’s ‘Athalia’ en ‘Rinaldo’. Tevens bestaat er een radio-opname van een Weense uitvoering van ‘Les Huguenots’ uit 1971, waarin zij de rol van Marguérite zong (label Opera d’Oro). Rita Shane was van 1989 tot 2014 staflid van de Eastman School of Music. Zij overleed in New York aan pancreaskanker.

Lees in Opera World

© OperaNostalgia.be / Charles Mintzer