09-10-2014

Rusland heeft de operaregisseur Alvis Hermanis op de zwarte lijst geplaatst.

Hermanis was vier jaar geleden voor het laatst in Rusland om een hoge theaterprijs van de Russische overheid in ontvangst te nemen. De 49-jarige, Letse regisseur heeft in het buitenland waarschijnlijk meer Russische werken opgevoerd en geënsceneerd dan enig ander. Maar Hermanis trok midden mei 2014 toen Rusland officieel de Krim bezette zijn productie die aangekondigd was voor het Bolshoi Theater in Moskou uit protest terug. Daarnaast weigerde zijn theatergezelschap Jaunais Rīgas Teātris – waarvan Hermanis sinds 1997 directeur is – geplande optredens tijdens festivals in de Russische steden St Petersburg en Omsk. Nu heeft het ministerie van Buitenlandse zaken van Rusland laten weten dat Hermanis persona non grata is in Rusland. 

Lees in Berliner Morgenpost

© Krauthoefer