06-10-2014

De Nederlandse bas Pieter van den Berg viert op 6 oktober 2014 zijn 89ste verjaardag.

Pieter van den Berg werd op 6 oktober 1925 in Mijdrecht geboren. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ruth Horna, bij Eugen Fuchs in Berlijn en bij Jess Walters in Londen. Van den Berg maakte in 1954 zijn operadebuut als Padre Guardian in Verdi’s ‘La Forza del Destino’ bij de Opera van Koblenz, waar hij geëngageerd werd en onder contract bleef tot 1956. Vervolgens zong hij bij de Staatsoper Berlin. In Nederland maakte Pieter van den Berg zijn operadebuut op 18 januari 1959 als Sarastro in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Hij werd daarna eerste bas bij de Nederlandse Operastichting, waar hij meer dan duizend voorstellingen heeft gezongen. Hij zong in vele Europese operahuizen, waaronder Hamburg, Düsseldorf, Brussel, Madrid en Glasgow en werkte met nagenoeg alle belangrijke dirigenten en regisseurs. Hij heeft ontelbare rollen op zijn repertoire staan. Tot zijn meest recente bijdragen aan producties van De Nederlandse Opera behoorden ‘Salome’, ‘Parsifal’, ‘Un Ballo in Maschera’, ‘Benvenuto Cellini’, ‘Samson et Dalila’, ‘La Traviata’ en Peter Schats ‘Symposion’. Pieter van den Berg viert zijn verjaardag in huiselijke kring.