05-10-2014

Op 4 oktober 2014 is de Duits-Nederlandse componist Konrad Boehmer overleden.

Konrad Boehmer werd op 24 mei 1941 geboren in Berlijn. Hij studeerde in Keulen bij onder andere Karlheinz Stockhausen. Sinds 1966 woonde hij in Nederland. Hij componeerde veel werken voor akoestische en elektro-akoestische bezettingen, die wereldwijd werden uitgevoerd. Zijn opera ‘Doktor Faustus‘ op een libretto van Hugo Claus beleefde op 18 april 1985 haar scenische wereldpremière bij De Nederlandsche Operastichting. De bariton Ernst Daniël Smid zong de titelrol en Annett Andriesen de rol van zijn moeder. Op 4 juni 1988 vond in Rotterdam de scenische wereldpremière plaats van zijn opera ‘Woutertje Pieterse‘ op een libretto van Boehmer zelf. Solisten waren onder anderen Marianne Blok, Maarten Koningsberger, Charles van Tassel, Thea van der Putten en Ellen van Lier. Van 1968 tot 1973 werkte Boehmer als muziekcriticus bij Vrij Nederland. Sinds 1972 was hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook maakte hij ruim 30 jaar lang deel uit van het bestuur van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Boehmer werd op 10 augustus in Zuid-Frankrijk getroffen door een herseninfarct. Om te worden verpleegd werd Boehmer overgebracht naar Amsterdam, waar hij op 4 oktober overleed.

Lees in De Volkskrant

© ANP