02-10-2014

Op 28 september 2014 is de Zwitserse bas Jakob Stämpfli overleden.

Jakob Stämpfli werd op 26 oktober 1934 in Bern geboren en studeerde zang aan het conservatorium van Bern bij Jakob Keller en in Frankfurt am Main bij Professor Paul Lohmann. Stämpfli maakte in 1954 zijn debuut en zijn eerste opnamen een jaar later als bas in het ‘Weihnachtsoratorium’ van Bach. Hij maakte meer dan 50 studio-opnamen en is het meest bekend vanwege zijn talrijke opnamen van cantates van Bach onder leiding van Helmuth Rilling. Ook nam hij in 1967 de basaria’s uit het ‘Matthäus Passion’ op onder leiding van Hans Swarowsky. In 1963 werkte hij mee aan een studio-opname van het oratorium ‘In Terra Pax’ van Frank Martin onder leiding van Ernest Ansermet. Stämpfli werkte verder met dirigenten als Pierre Boulez, Frühbeck de Burgos, Wolfgang Gönnenwein, Kempe, Ferdinand Leitner, Igor Markevitch, Jean Martinon, von Matacic, Previtali, Pritchard, Günther Ramin, Karl Richter, Rieger, Hanns-Martin Schneidt, Kurt Thomas, Wallberg en August Wenzinger. Stämpfli onderwees van vanaf 1963 aan het conservatorium van Bern, maar ook in Biel, Saarbrücken en Hamburg. Onder zijn studenten bevonden zich onder anderen Klaus Mertens, Siegmund Nimsgern, Cornelius Hauptmann en Dominik Wörner. Jakob Stämpfli overleed in Thun.

Lees in Bluewin