01-10-2014

De Joods-Duitse componist Ernst Toch werd op 7 december 1887 in Wenen geboren en overleed op 1 oktober 1964 in Santa Monica, Californië.

Ernst Toch was tijdens de machtsovername van de Nazi’s in januari 1933 in Florence en emigreerde vervolgens via Parijs en Londen naar New York. In Amerika schreef Toch, net als zijn gevluchte collega’s filmmuziek en hiervoor werd hij zelfs drie maal met een Oscar genomineerd. Zijn muziek was inmiddels door de Nazi’s als “Entartet” bevonden en meer en meer verwaarloosd. Een paar jaren voor zijn overlijden noemde Toch zichzelf dan ook “the world’s most forgotten composer of the 20th century.”

‘Die Prinzessin auf der Erbse’ was de eerste opera van Toch en ging in 1927 in Baden-Baden in première. Het libretto van Benno Elkan was gebaseerd op het sprookje van Hans-Christian Andersen en vertelt het verhaal over een prinses, die een erwt kan voelen door twintig matrassen. Het is een lichte, satirische en levendige opera buffa in één bedrijf en elf korte scènes. De eenakter werd het vorige seizoen in onder andere Düsseldorf en Osnabrück gespeeld.

Lees in Wiener Zeitung

© Bettmann/corbis: Ernst Toch met Anna Mahler, dochter van Gustav Mahler