25-09-2014

Op 5 september 2014 is de Oostenrijkse sopraan Anny Felbermayer overleden.

Anny Felbermayer werd op 24 juli 1927 in Wenen geboren en studeerde aan de Wiener Musikakademie bij Josef Witt and Elizabeth Rado. Zij won meerdere zangconcoursen – waaronder in Genève, in Verviers en de Cebotari Prijs in Wenen – voordat zij in november 1950 haar debuut aan de Wiener Staatsoper maakte in ‘Martha’ van Von Flotow. Zij was drie decennia ensemblelid van de Weense Staatsopera. Zij zong er met 54 partijen in 979 voorstellingen, waarvan 235 keer als Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Verdere rollen waren Liù in ‘Turandot’ van Puccini, Pamina in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart en Zerlina in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Zij ontving in 1969 het Oostenrijks Erekruis voor Kunst en Wetenschap en in 1983 de titel “Österreichische Kammersängerin”. Haar laatste optreden in de Wiener Staatsoper was op 9 juni 1982 in de opera ‘Der Besuch der alten Dame’ van Von Einem. Zij zong daarnaast in de Scala van Milaan, de Munt Opera van Brussel en vanaf 1952 bij de Salzburger Festspielen. Anny Felbermayer werkte mee aan opnamen van onder andere ‘Le Nozze di Figaro’ als Barbarina (1955, Decca) en hoogtepunten van ‘Arabella’ als Zdenka (1954, EMI).

Lees in Die Presse

© OperaNostalgia.be