10-09-2014

De bas Hans Sotin werd op 10 september 1939 in Dortmund geboren.

Hans Sotin studeerde aan de Dortmund Hochschule für Musik en maakte zijn operadebuut in 1962 in Essen als de Polizeikommissar in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss. Hij werd in 1964 ensemblelid van de Hamburger Staatsoper, waar hem ook de titel van Kammersänger werd verleend. Zijn carrière bracht hem naar de grootste operahuizen van Europa en de Verenigde Staten. Hans Sotin maakte op 26 oktober 1972 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Sarastro in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Zijn laatste optreden in de Met was in 1998 als Veit Pogner in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Wagner. Sotin was van 1972 tot en met 1999 jaarlijks (behalve in 1996) te horen in Bayreuth en zijn glansrol was Gurnemanz in ‘Parsifal’. Hij zong deze rol in Bayreuth 23 seizoenen lang. Zijn andere glansrollen waren König Marke, Landgraf, Baron Ochs en Hunding. Sinds 1992 is Hans Sotin docent aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hij nam op 1 juni 2012 afscheid van het toneel tijdens het Richard Wagner Festival in Wels.