08-09-2014

Op 8 september 2014 is de Italiaanse sopraan Magda Olivero overleden.

Magda Olivero werd op 25 maart 1910 als Maria Maddalena Olivero in de Italiaanse plaats Saluzzo geboren. Zij studeerde aan het conservatorium van Turijn en maakte haar debuut in 1932 op de Turijnse radio in het oratorium ‘I Misteri Dolorosi’ van Nino Cattozzo. In 1933 maakte zij in het Teatro Vittorio Emanuele van Turijn haar operadebuut als Lauretta in ‘Gianni Schicchi’ van Puccini. Op 26 december van dat jaar debuteerde zij in de rol van Anna in ‘Nabucco’ van Verdi in de Scala van Milaan. Magda Olivero zong met toenemend succes tot 1941 en trok zij daarna terug om zich aan haar gezin te wijden.

Pas in 1951 keerde zij terug op het operapodium op verzoek van de 84-jarige componist Francesco Cilea, die haar overhaalde voor de titelrol van zijn opera ‘Adriana Lecouvreur’ in Brescia. Vanaf toen zong zij op alle belangrijke operapodia van de wereld in opera’s als ‘La Bohème’, ‘La Fanciulla del West’, ‘Madama Butterfly’ en ‘Manon Lescaut’ van Puccini, ‘Iris’ van Mascagni, ‘Fedora’ van Cilea, ‘La Traviata’ van Verdi, ‘La Wally’ van Catalani en ‘Mefistofele’ van Boito. Magda Olivero maakte haar debuut in de Metropolitan Opera House van New York op 3 april 1975 in de titelrol van ‘Tosca’ van Puccini. Deze rol zong zij bij dit gezelschap tien maal en het waren haar enige optredens bij de Met.

Magda Olivero was in de jaren zestig de vaste gaste van de VARA-matinee op de zaterdag. Zo zong zij er de titelrol in ‘Iris’ (1963), ‘Manon Lescaut’ (1964), ‘Adriana Lecouvreur’ (1965) en ‘Medea’ van Cherubini (1970) en gaf zij in Amsterdam concerten van 1967 tot en met 1972.

De stem van Magda Olivero is vastgelegd op ontelbare live-opnamen en slechts een paar studio-opnamen, waaronder Liù in ‘Turandot’ van Puccini (Cetra, 1938), de titelrol in ‘Fedora’ van Giordano (Decca, 1969), de titelrol in ‘Francesca da Rimini’ van Zandonai (hoogtepunten op Decca, 1969) en op haar 83e in de titelrol van ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea (Bongiovanni, 1993).

Haar laatste voorstelling op het operatoneel was in maart 1981 in de opera ‘La Voix Humaine’ van Poulenc in het Teatro Filarmonico van Verona. Zij bleef echter bij gelegenheden optreden. In 1993 gaf zij op 83-jarige leeftijd nog masterclasses tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch. Magda Olivero overleed in haar woonplaats Milaan.

Lees in La Repubblica