© Edwin Glaser

Esther Kuiper

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De mezzosopraan Esther Kuiper (1985) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij volgde lessen bij Pierre Mak, Annett Andriesen, Sasja Hunnego, David Bollen en Hein Meens. Sinds 2012 wordt zij gecoacht door Marion van den Akker.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Mijn liefde voor Bach is vrij constant. Daarnaast houd ik erg van muziek uit eind 19e eeuw, begin 20e eeuw, zoals bijvoorbeeld de muziek van Richard Strauss.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
De CD ‘Rian de Waal speelt Bach’, Transcripties van werken van Bach door onder anderen Liszt en Busoni.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
Jeugdsentiment bij Celine Dion, Anouk, K’s Choice, wat later Miles Davis, Chet Baker, Fay Claassen. Nu kan ik eigenlijk alles waarderen waar ziel in zit. ‘Random Access Memories’ van Daft Punk was de laatste tijd een van mijn favorieten.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Dat hangt van het moment af.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Onlangs heb ik de muziek van Aaron Copland leren kennen. Onder andere zijn ‘Twelve Poems of Emily Dickinson’. Ik denk niet dat ze ondergewaardeerd zijn, maar het zou mooi zijn als ze vaker uitgevoerd zouden worden.

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Wellicht werk van sommige hedendaagse componisten, dat moet de tand des tijds misschien nog uitmaken. Van vroegere componisten vind ik persoonlijk Donizetti nogal saai.

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
Het recital van Joyce DiDonato in het Concertgebouw, afgelopen seizoen. De Beethoven sonates door Krystian Zimerman in het Concertgebouw. Het concert van Kurt Elling in het Bimhuis in 2010.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘La Grande Belleza’. Eigenlijk alles wat Italiaans is vind ik mooi.

9. Een paar volgens jou klassieke films?
Ik heb teveel grote hiaten in mijn filmkennis om daar een goed antwoord op te kunnen geven.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
‘Eat Pray Love’ van Elizabeth Gilbert heeft me door een wat moeilijkere periode heen geholpen. ‘De Verborgen Geschiedenis’ van Donna Tartt herlees ik eens in de zoveel jaar weer. Het doet me (slechts heel in de verte gelukkig ;-)) denken aan mijn hechte vriendengroepje op de middelbare school.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Ik ben niet zo snel trots, eerder dankbaar. Ik vind het prettig aan mezelf dat ik oprecht en integer probeer te zijn.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Ik schaam me niet zo snel ergens voor. Ik betreur soms achteraf mijn acties wel, zoals elk mens.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Hardlopen, kundalini yoga en surfvakanties zijn dingen waar ik van oplaad.

14. Als ik er eens uit wil…
Ga ik op surfvakantie.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
surf.

16. Mijn favoriete steden zijn
Ik ben eigenlijk geen stadsmens denk ik, ik wil eigenlijk elke dag groen zien. Ik woon aan de rand van Amsterdam, voor nu ideaal. Verder houd ik eerder van oudere steden met veel oude cultuur dan van nieuwere.

17. Ik ben stiekem verliefd op
Als ik verliefd ben, ben ik dat meestal niet zo stiekem.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
Ik probeer met volle teugen te genieten van wat het leven biedt.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Ik laat mezelf inspireren door alle mensen die ik ontmoet, overigens ook door mensen aan wie op het eerste gezicht niets ‘speciaal’ lijkt te zijn. Mijn coach Marion van den Akker is een belangrijke inspiratiebron voor me.

20. Ik heb nooit begrepen waarom
mensen de natuur niet méér waarderen.