14-08-2014

De dirigent Georges Prêtre werd op 14 augustus 1924 is de Noord-Franse plaats Waziers geboren.

Georges Prêtre maakte zijn debuut in 1961 in de Royal Opera House Covent Garden van Londen, in 1964 in de Metropolitan Opera van New York en later in de jaren zestig in La Scala van Milaan. Hij werkte een aantal malen met Maria Callas en nam met haar in de studio de opera’s ‘Carmen’ en ‘Tosca’ op. Prêtre dirigeerde de première van de opera ‘La Voix Humaine’ van Francis Poulenc in de Opéra-Comique in 1959. Verder dirigeerde hij het orkest van de Scala in de filmversie van de tweeluik ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni en ‘Pagliacci’ van Leoncavallo uit 1982 in de regie van Franco Zeffirelli. Prêtre was de enige Franse dirigent die het Nieuwjaarsconcert in Wenen dirigeerde, in 2008 en 2010. Hij kreeg in 2009 de onderscheiding Grand Officer van het Légion d’Honneur.

Kijk op YouTube