© Kristie Gloudemans

Eva Kroon

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De mezzosopraan Eva Kroon (1983) behaalde haar Bachelor zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en heeft haar Master of Opera behaald aan the Dutch National Opera Academy (DNOA). Zij studeerde bij Gerda van Zelm en werd tevens gecoacht door Alexander Oliver, Ira Siff en Peter Nilsson. Momenteel wordt Eva Kroon gecoacht door Abbie Furmansky, John Norris en Tamir Chasson.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Piano solo (Bach, Debussy). Mahler! Alles van Mahler. Zijn muziek intrigeert me, net als zijn persoon.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
‘Carmen’ zal zeker in mijn tas zitten (in ieder geval de finale) en opnames van Kathleen Ferrier. Als tegenhanger van de zang, opnames van Glenn Gould.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
Nina Simone, Jim Croce, Eilen Jewel, tja, favoriete muziek. Voor mij geldt dat afhankelijk van mijn activiteit, emotie en locatie de muziek het verschil kan maken. Elk moment heeft zijn eigen favoriete muziek.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Muziek waarbij de uitvoerenden langs het randje durven te lopen van het genoteerde en hun artisticiteit ten volle weten te benutten. Een perfecte uitvoering is mooi, een uitvoering met rauwe randjes ontroert.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Voor nu geen directe mening.

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Van sommige werken ben ik zelf niet zo gecharmeerd, maar echt overgewaardeerde componisten, ik geloof dat ik me in deze discussie voor nu even afzijdig houd.

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
Joyce DiDonato, 11 november 2013. Wat een fantastische vrouw! En een geweldig orkest naast haar, met haar op het podium. Hoe zij tijdens een concert de grenzen van haar eigen kunnen durft op te zoeken: muzikaal, technisch, met flair, persoonlijkheid en elegantie. Geweldig. Soms bijna jammer dat er stoelen in de zaal stonden, had graag op sommige momenten als een popfan voor haar willen staan en willen joelen (in stilte uiteraard).

8. Recente films, die je mooi vond?
‘Melancholia’, ‘Amour’.

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘The Sound of Music’! Deze film is jeugdsentiment en blijft na 200x kijken nog steeds leuk.

‘The Pianist’. En ook ‘The Godfather’, een echte klassieker.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Een notitieboek. Om eigen gedachtes en hersenspinsel in kwijt te kunnen. Momenteel zijn kinderboeken voor mij belangrijk. Voorlezen voor mijn zoontje en nu pas ontdekken welke lessen er in bijna elk kinderboek te vinden zijn. Erg komisch en mooie normen en waarden, hoewel niet altijd meer van deze tijd.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Dat ik mijn mening nooit kan verbergen. Mijn ogen spreken altijd boekdelen. Het is soms erg onhandig, maar wel altijd eerlijk en oprecht.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Willem! Rust en ruimte. M’n smartphone….

14. Als ik er eens uit wil…
Dan pak ik mijn wandelschoenen en ga ik op pad. Wil ik langer weg, dan kan het van een stad met alle luxe tot een huttentocht met alleen basics zijn.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
In Arnhem woon. Het is echt niet zo ver van de randstad als veel mensen denken en je hebt hier natuur en rust in overvloed en genoeg rails en snelwegen om snel op elke locatie in het land te geraken.

16. Mijn favoriete steden zijn
Berlijn! en Londen. Maar bovenal Berlijn! Inspirerende stad.

17. Ik ben stiekem verliefd op
Mahler, intrigerende man. En Sean Connery natuurlijk.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
Zolang een genot niet strafbaar is, is het volgens mij subjectief of iets afkeurenswaardig is. Dus mijn genot is niet afkeurenswaardig in deze stelling.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Julie Andrews, omdat zij mijn jeugdidool is en de reden waarom ik als jong meisje ben gaan zingen.

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Mensen zo snel oordelen en overal een mening over willen of moeten hebben. (en ja, ik kijk daarbij ook mezelf aan, want ik heb daar ook een handje van, heel irritant).