26-07-2014

Op 25 juli 2014 is de Italiaanse tenor Carlo Bergonzi overleden.

Carlo Bergonzi werd op 13 juli 1924 in de Italiaanse plaats Vidalenzo bij Parma geboren. Hij maakte in 1947 zijn debuut in een klein theater in Varedo bij Milaan in de titelrol van de opera ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. Tijdens zijn carrière als bariton zong hij rollen als Metifio in ‘L’Arlesiana’, Dottor Malatesta in ‘Don Pasquale’, Belcore in ‘L’Elisir d’Amore’, Enrico in ‘Lucia di Lammermoor’, Ghirlino in ‘Le Astuzie di Bertoldo, Silvio in ‘Pagliacci’, Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’, Albert in ‘Werther’, Marcello en Schaunard in ‘La Bohème’, Sharpless in ‘Madama Butterfly’, Giorgio Germont in ‘La Traviata’, Lescaut in ‘Manon Lescaut’ en de titelrol van ‘Rigoletto’. Hij was voor het eerst als tenor te horen in 1951 in de titelrol van ‘Andrea Chénier’ van Giordano in Bari. Op 15 maart 1953 maakte hij zijn debuut in de Scala in de titelrol van ‘Mas’ Aniello’ van de componist Jacopo Napoli. Op 13 november 1956 zong hij voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York met de rol van Radames in ‘Aida’. In het Royal Opera House Covent Garden van Londen maakte Bergonzi zijn debuut in 1962 als Alvaro in ‘La Forza del Destino’ onder leiding van Georg Solti. Op 4 december 1981 organiseerde de Metropolitan een ‘Bergonzi Gala’ vanwege zijn 25-jarig jubileum aan de Met. Hij zong op 12 november 1988 voor het laatst in een opera in de Met als Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’. Op Op 27 april 1996 trad hij nog op tijdens het 25e verjaardagsgala van James Levine in Met met de aria ‘Quando le sere al placide’ uit ‘Luisa Miller’. Bergonzi was de enige zanger die alle tenoraria’s van Verdi heeft opgenomen. Hij was Presidente Onorario a Vita van het ‘Concorso Internazionale di Voce Verdiane’, dat sinds 1961 jaarlijks in Verdi’s geboorteplaats Busseto wordt gehouden. Carlo Bergonzi overleed in de nacht van vrijdag 25 juli 2014 in het ziekenhuis Istituto Auxologico van Milaan waar hij een week ervoor kort na zijn 90e verjaardag opgenomen werd.