22-07-2014

Joodse groeperingen protesteren tegen de uitvoering van ‘The Death of Klinghoffer’ door de Metropolitan Opera in New York.

Met protestacties proberen tegenstanders de Metropolitan Opera ervan te overtuigen om de uitvoeringen van ‘The Death of Klinghoffer’ van de componist John Adams in de herfst van 2014 te schrappen. De opera is gebaseerd op de gebeurtenis aan boord van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro in 1985, toen de Joods-Amerikaanse en invalide zakenman Klinghoffer werd vermoord door pro-Palestijnse terroristen. Miriam, één van de protestanten in New York en overlevende van de Holocaust, sprak haar afschuw uit dat in het midden van New York moordenaars worden aanbeden. Ken Jacobsen van de Anti-Defamation League geeft toe dat de opera niet antisemitisch is, maar noemt het werk vooringenomen. “Men neemt als onderwerp een afschuwelijke terroristische daad en rationaliseert het als een soort gelijkaardigheid,” aldus Jacobsen. De actievoerders werden op maandagavond 21 juli 2014 verwijderd van de ingang van Lincoln Center, maar zegden toe elke week terug te keren totdat de Met besluit de uitvoeringen te schrappen. De Met heeft al aangekondigd de voorstellingen niet af te zeggen.

Lees in CBS New York

© Marla Diamond