16-07-2014

Herbert von Karajan werd op 5 april 1908 in Salzburg geboren en was één van de belangrijkste dirigenten van de twintigste eeuw. Voor velen zijn echter de mooie opnamen die hij maakte besmeurd door zijn leugens over zijn politieke opportunisme in de Tweede Wereldoorlog.

Herbert von Karajan was één van de belangrijkste dirigenten van het Nationaal-socialisme. Hij trad op 8 april 1933 – twee maanden nadat Hitler aan de macht kwam – toe tot de NSDAP-Ortsgruppe V in zijn geboortestad Salzburg (Nr. 1 607 525). Dit lidmaatschap van de Nazipartij werd in 1939 met terugwerkende kracht omgezet naar 1 mei 1933 voor de stad Ulm (Nr 3 430914), waar hij vanaf 1930 dirigeerde. In 1939 werd Von Karajan op de 50e verjaardag van Hitler geëerd tot Hitlers “Staatskapellmeister” en hij werd vermeld op de Führers “Gottbegnadeten-Liste”.

NSDAP Ausweiss Von KarajanVon Karajan hertrouwde in de Tweede Wereldoorlog met een “tweede graads” Joodse vrouw. Na de oorlog beweerde hij dat hij vanwege dit huwelijk voor het tribunaal van de Nazipartij moest verschijnen en vervolgens zijn partijlidmaatschap had opgezegd, maar dit bleek een leugen. Zijn intacte partijpapieren bevatten geen documentatie van opzegging. De denazificatie autoriteiten geloofden hem echter. Herbert von Karajan deed later het onweerlegbare bewijs van zijn lidmaatschap van de Nazipartij af als leugens en valsheid in geschrifte. Voor velen zijn de ontegenzeggelijk mooie opnamen die hij na de oorlog maakte besmeurd door zijn leugens. Herbert von Karajan overleed op 16 juli 1989 in de Salzburger gemeente Anif.

Kijk op YouTube