© Erik L. Underbjerg

Francine Vis

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2014 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van € 2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 14 september 2014. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de 16 Nederlandse zangers en zangeressen, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronden van het IVC van 4 tot en met 7 september 2014.

 

De mezzosopraan Francine Vis (1983) werd opgeleid in Amsterdam door eerst Franciska Dukel en later Valerie Guillorit. Na het behalen van haar master verhuisde zij naar Denemarken. Daar is zij in 2013 afgestudeerd aan de Opera Academie van Kopenhagen bij Kirsten Buhl Moeller, die samen met pianiste Fiona Macsherry nog steeds tot de vaste coaches behoort van Francine Vis.

 

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Dat is een hele lange lijst: vooral veel strijkkwartetten van bijvoorbeeld Schubert en Beethoven, pianotrio’s van Brahms, heel veel Bach, de passies, de cellosuites en de pianowerken. En Monteverdi, Stravinsky, Ravel, Strauss, Wagner, Debussy, Berio, Pärt, enzovoort. En niet te vergeten Simeon ten Holts ‘Canto Ostinato’.

 

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Glenn Goulds ‘Goldbergsvariaties’, zowel de oude als de nieuwere opname. En Ravels Pianoconcert in G, het tweede deel, gespeeld door Martha Argerich.

 

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
De Beatles blijf ik leuk vinden, en Paul Simon. Joni Mitchell als ik in een sentimentele bui ben. Jack Johnson voor een zomermiddag. Georges Brassens, Jacques Brel voor een vakantiestemming en Cornelis Vreeswijk om me als Nederlander in Zweden thuis te voelen. Maar ik luister toch meestal naar klassieke muziek.
4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Dat tweede deel van Ravels Pianoconcert in G door Martha Argerich. Zulke prachtige noten en haar timing is precies zoals ik het zelf zou doen als ik zo piano kon spelen. En de ouverture van Parsifal.

 

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Over- en ondergewaardeerde werken, ik heb geen idee. Ik herontdek zelf vaak dezelfde componisten, maar welke over het algemeen gewaardeerd worden of niet, weet ik niet.

 

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
De generale repetitie van ‘La Bohème’ in Kopenhagen met Anna Netrebko. Ik had een uur door de sneeuw gefietst om het mee te maken en was benieuwd naar deze ster. Het was werkelijk magisch. De zaal (vol met zangers en medewerkers van de Deense opera) hield zijn adem in, hopend dat ze voluit zou zingen op deze repetitie voor de première de dag erna. Dat deed ze en ik heb nog nooit zo’n prachtige stem gehoord. Toen realiseerde ik me dat opnames nooit de magie van een uitvoering en de kwaliteit van een stem kunnen weergeven. Een andere uitvoering die me zal bijblijven was een Beethoven Strijkkwartet gespeeld door het Danel Kwartet in de Toonzaal in Den Bosch, geloof ik. Zo’n 25 man in de zaal en ze speelden alsof hun leven ervan afhing. Ook toen stonden de tranen in mijn ogen.

 

8. Recente films, die je mooi vond?
Ik heb al een tijd geen film meer gezien (we hebben een klein babytje thuis), dus recente films weet ik niet. Maar ‘Melancholia’ vond ik erg mooi, al was het maar vanwege de muziek.

 

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘A Clockwork Orange’, ‘2001 Space Odyssey’.

 

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
‘Nooit meer slapen’ van Hermans heb ik verslonden als tiener en vaak herlezen. ‘A Secret History’ van Donna Tartt ook. Beide boeken hebben een jonge hoofdpersoon waar je je zo goed in kan verplaatsen, ook als hij stomme dingen doet. Heerlijk om die gedachtenwereld mee te maken. En recentelijk alle 6 boeken van Karl Ove Knausgaard, ‘Min Kamp’ of ‘Mijn Strijd’ in het Nederlands. Ongelooflijk schaamteloos en eerlijk weet hij zijn niet eens zo uitzonderlijke leven spannend en ontroerend te verwoorden.

 

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Dat ik een dochter heb gebaard! En dat ik vorige maand in Zweden mijn rijbewijs heb gehaald.

 

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Ik schaam me als ik fouten maak in een andere taal, vandaar dat ik zo mijn best doe om goed Zweeds en andere talen te spreken.

 

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Mijn dochtertje, mijn man en mijn familie (en pindakaas).

 

14. Als ik er eens uit wil…
Ga ik wandelen of hardlopen, liefst aan zee.

 

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
Dat ik 6 talen spreek.

 

16. Mijn favoriete steden zijn
Kopenhagen en Amsterdam.

 

17. Ik ben stiekem verliefd op
Mijn dochtertje.

 

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
Pindakaas.

 

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Anne Sofie von Otter. Zo’n fantastische zangeres, zo muzikaal en technisch perfect.

 

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Je in het Nederlands “met z’n tweeën” zegt. “Wiens tweeën?” vraagt mijn Zweedse man en ik kan het niet uitleggen…