02-07-2014

Op 2 juli 2014 viert de Nederlandse sopraan Els Bolkestein haar 82e verjaardag.

Els Bolkestein werd op 2 juli 1932 in Amsterdam geboren en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam zang bij Elilit Bäckström. Haar debuut maakte zij op 3 november 1961 bij De Nederlandse Opera als de eerste knaap in ‘Die Zauberflöte’. In 1964 trad Els Bolkestein op in het Royal Opera House Covent Garden van Londen, waar zij inviel als Gilda in ‘Rigoletto’. In 1969 werd zij door Walter Felsenstein geëngageerd voor de Komische Oper in Berlijn. Zij kreeg aan dit operahuis een vaste aanstelling en ontwikkelde zich tot een jugendlich-dramatische sopraan met rollen als Donna Anna, Santuza, Salome, Agathe, Sieglinde, Senta, Fidelio, Desdemona, Abigaille, Aida, Amelia, Leonora en Elisabeth in ‘Tannhäuser’ en ‘Don Carlos’. Els Bolkestein maakte in 1973 een grammofoonplaat met aria’s van Verdi, Puccini, Wagner, Weber en Beethoven. Zij werkte bij De Nederlandse Opera mee aan ruim 30 producties. Het laatste optreden van Els Bolkestein bij De Nederlandse Operastichting was in 1985 als La Madre in ‘Il Prigioniero’ van Luigi Dallapiccola.