30-06-2014

Het restauratie van het graf van de Nederlandse bariton Jos Orelio is voltooid. Dit meldt de begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam aan Opera Nederland.

Grafsteen Jos OrelioJos Orelio (1854-1926) was één van de belangrijkste Nederlandse zangers van de 19e eeuw. Hij was ook één van de eerste Nederlandse zangers, die grammofoonplaten opnam. Orelio trad op 26 januari 1888 in het huwelijk met de zangeres Amélie van Zant (1858-1930), maar dit huwelijk bleef kinderloos. Derhalve werd voor het onderhoud van zijn graf niet meer betaald en kwam het graf er haveloos bij te liggen. Het grafmonument was weggehaald, de naam van de zanger stond niet meer vermeld en het graf zelf werd slechts met een nummer aangeduid (N/II/1275). Op verzoek van Opera Nederland heeft begraafplaats Zorgvlied het graf van Jos Orelio gerestaureerd. Er is een fundatie neergelegd, opdat de teruggevonden en teruggeplaatste grafsteen recht staat. De marmeren foto die op de steen stond is helaas verdwenen. Begraafplaats Zorgvlied heeft toegezegd het graf op haar naam te zetten en het verder te onderhouden.