26-06-2014

Met ingang van 26 juni 2014 staat het Gustav Mahler Digitaal Concert Archief online. Dat maakt de Gustav Mahler Stichting Nederland bekend. Alle nu bekende concerten in Nederland waarin werken van Gustav Mahler zijn uitgevoerd, zijn opgenomen in een omvangrijk archief. Dit maakt meer onderzoek naar de receptiegeschiedenis van Mahler in Nederland mogelijk.

Nadat op 17 oktober 1903 voor het eerst muziek van Gustav Mahler op het programma stond – bij de Arnhemse Orkest Vereniging onder leiding van Martin Heuckeroth – zijn in Nederland meer dan 3.000 concerten georganiseerd waarbij orkestwerken van Gustav Mahler zijn uitgevoerd. Deze zijn nu opgenomen in het Gustav Mahler Digitaal Concert Archief. Iedereen kan het archief vrijelijk inzien. Er kan gezocht worden op diverse ingangen, zoals werk, datum, dirigent, solist, koor, orkest, stad en zaal. De resultaten kunnen worden gesorteerd en geëxporteerd naar een spreadsheet. Het archief past in de missie van de Gustav Mahler Stichting Nederland: het levend houden van de aandacht voor Mahler en zijn muziek, en zijn bijzondere plaats in het Nederlandse muziekleven.

De meeste gegevens zijn afkomstig van onderzoek door musicologen en studenten van de opleiding Muziekwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Genoemd hier moet worden Professor Eduard Reeser, die in zijn publicatie ‘Gustav Mahler und Holland’ (1980) een eerste overzicht publiceerde met uitvoeringen tijdens Mahlers leven (1903-1911). Maar ook Rob Overman (thans chief creative officer van televisiezender brava nl klassiek), die in 1985-1986 het werk van Reeser voortzette voor de periode 1911-1920 en begin jaren ’90 aan de Universiteit van Utrecht twee werkgroepen leidde die een overzicht van uitvoeringen tussen 1920 en 1990 hebben samengesteld. De Gustav Mahler Stichting Nederland houdt sinds vele jaren het Mahleraanbod bij in nieuwsbrieven en op de website. De drijvende kracht achter de website en het Gustav Mahler Digitaal Concert Archief is Louis Ekstein, die vele jaren bezig is geweest de gegevens te verkrijgen, de verschillende databestanden heeft samengevoegd en online heeft gezet.

Lees op GustavMahlerStichting.nl