07-06-2014

Op 6 juni 2014 is de Kroatische sopraan Sonja Mottl overleden.

Sonja Mottl werd op 4 juli 1923 in Zagreb geboren en werd in 1948 door het Nationale Theater van Split geëngageerd. Zij debuteerde op 30 juni 1954 aan de Wiener Volksoper als Laura in ‘Der Bettelstudent’ van Karl Millöcker en kreeg in 1974 de titel “Kammersängerin”. Zij was vanaf 1983 erelid van de Wiener Volksoper, waar zij tot haar afscheid in dat jaar in 1396 voorstellingen had gezongen.

Sonja Mottl zong rollen voor coloratuursopraan en lyrische sopraan, waaronder Oscar in Un Ballo in Machera’, Gilda in ‘Rigoletto’, Musetta en Mimì in ‘La Bohème’, Cio-Cio-San in ‘Madama Butterfly’, Micaëla in ‘Carmen’ en Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, Valencienne en Hanna Glawari in ‘Die lustige Witwe’, Saffi in ‘Der Zigeunerbaron’, Fata Morgana in ‘Die Liebe zu den drie Orangen’ van Prokofiev, Pamela in ‘Fra Diavolo’ van Auber, Rosalinde in ‘Die Fledermaus’. Vanaf 1973 zong zij karakterrollen, zoals de weduwe Begbick in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ van Weill, Gräfin Eberbach in ‘Der Wildschütz’, Palmatica in ‘Der Bettelstudent’, Tante Paula in ‘Feuerwerk’, Anhilte in ‘Die Csárdásfürstin’ en Gräfin Kokozow in ‘Der Graf von Luxemburg’. Ook trad zij op in de mimerol van Palmyra in ‘Der Opernball’.

Sonja Mottl overleed in Wenen. De voorstelling van de Wiener Volksoper van ‘Kiss me, Kate’ op 12 juni 2014 “ is aan haar opgedragen.

Lees op Volksoper.at

© Dietrich