06-06-2014

Het verwaarloosde graf van de Nederlandse bariton Jos Orelio zal binnenkort worden gerestaureerd. Dit meldt de begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam aan Opera Nederland.

Jos Orelio (1854-1926) was één van de belangrijkste Nederlandse zangers van de 19e eeuw. Hij was ook één van de eerste Nederlandse zangers, die grammofoonplaten opnam. Orelio trad op 26 januari 1888 in het huwelijk met de zangeres Amélie van Zant, maar dit huwelijk bleef kinderloos. Derhalve werd voor het onderhoud van zijn graf niet meer betaald en kwam het graf er haveloos bij te liggen. Het grafmonument was weggehaald, de naam van de zanger stond niet meer vermeld en het graf zelf werd slechts met een nummer aangeduid (N/II/1275). Op verzoek van Opera Nederland is begraafplaats Zorgvlied nu begonnen met de restauratie van het graf van Jos Orelio. De grafsteen is teruggevonden, is in goede staat, maar de foto die op de steen stond is verdwenen. Er zal een fundatie worden neergelegd, opdat de teruggeplaatste steen recht staat. Zorgvlied zal het graf op haar naam zetten en het verder onderhouden.