04-05-2014

Op 4 mei 2014 viert de Nederlandse coloratuursopraan Marianne Blok haar 73e verjaardag.

Marianna Blok werd op 4 mei 1941 geboren in Panama. Op haar 15e nam zij zangles bij de Nederlandse lerares Martha Spoel, die les gaf op het Conservatorium van Panama. In Nederland ging zij naar het Conservatorium en had les van Jan Keizer. In 1969 won zij de Prix d’Excellence en in 1971 maakte zij haar professionele operadebuut als de Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart bij Opera Forum. Begin jaren zeventig werd zij gevraagd waar te nemen voor de zieke Jan Keizer en gaf vervolgens zeven jaar les aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij de VARA-matinee zong zij ondertussen op 26 oktober 1974 de rol van Philine in ‘Mignon’ van Thomas in het Concertgebouw te Amsterdam. Op 26 september 1981 zong zij bij de VARA-Matinee nog Le Feu / Le Rossignol / La Princesse in ‘L’Enfant et les Sortilèges’ van Ravel. Het hoogtepunt in haar carrière was in 1980 de rol van de Knekelgeest in de wereldpremière van ‘Aap verslaat de Knekelgeest’ van Schat bij De Nederlandse Operastichting (DNO). Verder zong zij bij DNO de rol van Cecelia in de reprise van ‘Houdini’ van Peter Schat op 2 februari 1981 en de Koningin van de Nacht in het seizoen 1981 / 1982. Begin jaren tachtig kreeg zij een vaste aanstelling als docente zang aan het Conservatorium van Utrecht, waar zij bijna twintig jaar lesgaf. De passie voor het doorgeven van haar kunde en ervaring heeft zij nog steeds en leerlingen uit binnen- en buitenland weten haar nog altijd te vinden voor privélessen.